zaterdag 4 mei 2013

Kaart Limburg en Maastricht - Vakantie Provincies Nederland

Kaart Limburg, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA
Limburg is een van de 12 provincies van Nederland. De provincie ligt in het uiterste zuidoosten van het land en heeft 1.121.483 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Maastricht.

Limburg grenst in het noorden aan de provincie Gelderland en in het noordwesten aan Noord-Brabant.

In het oosten grenst de provincie aan buurland Duitsland en in het zuiden en zuidwesten aan buurland Belgiƫ.

De rivier de Maas bereikt bij de gemeente Eijsden, in het zuidwesten van de provincie, Nederland.

Uit de tijd van de mijnbouw dateert de onderverdeling van de provincie in een Westelijke Mijnstreek en een Oostelijke Mijnstreek.

Door ontgrindingen langs de Maas zijn uitgestrekte plassengebieden ontstaan, die veel watersporters trekken.

Noord- en Midden-Limburg is een rivierengebied, met ten oosten van de Maas heuvels met bossen, waaronder grove dennenbossen, zandverstuivingen en heidevelden met vennen.

Gemeenten Limburg
De provincie Limburg is bestuurlijk ingedeeld in 33 gemeenten. Dit zijn Beek, Beesel, Bergen, Brunssum, Echt-Susteren, Eijsden-Margraten, Gennep, Gulpen-Wittem, Heerlen.

Horst aan de Maas, Kerkrade, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Meerssen, Mook en Middelaar, Nederweert, Nuth, Onderbanken, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Schinnen.

Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul, Venlo, Venray, Voerendaal, Weert.

De gemeente Peel en Maas is op 1 januari 2010 ontstaan uit een fusie van de gemeenten Maasbree, Meijel, Helden en Kessel.

Klimaat en vakantie
Limburg kent, evenals de rest van Nederland, een gematigd zeeklimaat. De provincie heeft door de ligging wel te maken met meer invloed van het landklimaat omdat temperatuurmatigende watervlaktes in de nabijheid ontbreken.

In de provincie kan het daarom in de zomer een stuk warmer worden, en in de winter een stuk kouder, dan in de rest van Nederland.

Limburg is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de rivieren en meren, kastelen en tal van bezienswaardigheden in de steden.

Toeristisch is de streek Zuid-Limburg bijzonder in trek. Bekende onderdelen van het zogenoemde Mergelland zijn het Plateau van Margraten, het dal van de Geul en de Vallei van de Maas.

Het heuvelland van het gebied wordt gekenmerkt door prachtige panorama’s en grotten. In dit gebied liggen verder tal van kastelen en landhuizen.

De Sint Pietersberg is de hoogste berg van Nederland. De berg wordt geflankeerd door het dal van de Gulp, met het pittoreske stadje Gulpen, de hoogten rond de Vaalserberg en de Voerstreek.

De plaats Baarlo, in de gemeente Peel en Maas, is bekend om zijn vier kastelen. Dit zijn Kasteel d'Erp, Kasteel de Berckt, Riddergoed de Raay en Kasteel Scheres.

In de provincie Limburg zijn tal van hotels, vakantiehuisjes, vakantie- en bungalowparken, campings en wandel- en fietsroutes om een aangename vakantie door te brengen.

De provinciehoofdstad Maastricht is bijzonder in trek bij toeristen vanwege de historische stadskern met pleinen en terrassen.

Steden Limburg
Naast de hoofdstad Maastricht zijn een aantal andere steden in Limburg: Heerlen, Venlo, Kerkrade, Roermond, Weert, Sittard-Geleen, Venray.

Kaart gemeenten Limburg
De onderstaande blanco kaart toont de geografische ligging van de gemeenten in de provincie Limburg.

Kaart Limburg, gemeenten: CBS

Kaart Limburg
De Zuidoost-Nederlandse provincie Limburg grenst aan de provincies Noord-Brabant en Gelderland. De provincie grenst ook aan de buurlanden Belgiƫ en Duitsland. De hoofdstad is Maastricht.

Kaart Limburg, topografie, steden, rivieren, wegen, spoorwegen: US Army